Najava akcije „Nadzor vozača pod utjecajem alkohola“

Photo PU_KK/Vijesti/2009/06/Alkometar200.jpg

Tijekom šest mjeseci ove godine na području Policijske uprave vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 71 prometnu nesreću (22 %), od čega prometnu nesreću s poginulom osobom, 29 nesreća s ozlijeđenim osobama i 41 nesreću s materijalnom štetom. U ovim prometnim nesrećama jedna je osoba smrtno stradala, četiri osobe su teško ozlijeđene, a 36 osoba je lakše ozlijeđeno.

Pod utjecajem alkohola bila su 72 vozača od ukupno 489 vozača u prometnim nesrećama ili 15 % vozača sudionika prometnih nesreća.

Tijekom lipnja došlo je do povećanja broja vozača koji su pod utjecajem alkohola prouzročili prometne nesreće, a ovaj negativan trend nastavljen je i početkom srpnja, što je vidljivo iz činjenice da su četiri od osam nesreća zabilježenih tijekom proteklog vikenda prouzročili vozači pod utjecajem alkohola.

Kako bi se ovaj negativan trend zaustavio, odnosno kako bi se smanjio broj vozača koji pod utjecajem alkohola sudjeluju u prometu i kršenjem prometnih propisa pridonose događanju prometnih nesreća, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke će se tijekom subote i nedjelje, 13. I 14. srpnja, provesti preventivno-represivna akcija „Nadzor vozača pod utjecajem alkohola“.

Policijski službenici uključeni u provođenje akcije će posebnu pozornost posvetiti mladim vozačima i počiniteljima prometnih prekršaja u povratu, a osim upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirati će i sva ostala gruba kršenja prometnih propisa.

 

Dobro je podsjetiti!

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu

Podsjećamo vozače da već malene količine alkohola u organizmu otežavaju zapažanje, usporavaju reakcije vozača, te pridonose neopreznoj vožnji i ignoriranju prometnih propisa, a što rezultira agresivnom i rizičnom vožnjom i događanjem prometnih nesreća. Stoga pozivamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste usluge taxi-službe ili da zamole osobu koja nije konzumirala alkoholna pića a posjeduje valjanu vozačku dozvolu da upravlja vozilom.