Održana redovna konferencija za novinare

Photo PU_KK/Vijesti/2013/03/KonfRed8.3._1_2.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka

Policijska uprava koprivničko – križevačka danas je, 8. ožujka, održala redovnu mjesečnu konferenciju za novinare.

Prikaz stanja sigurnosti na području Policijske uprave zabilježenog u veljači, novinarima je predočio glasnogovornik Dražen Laljek, kroz iznesene pokazatelje stanja kriminaliteta, sigurnosti cestovnog prometa, javnog reda i mira, zaštite od požara i nadzora državne granice. Dat je osvrt i na pokazatelje stanja sigurnosti u dva mjeseca ove godine.

Policijska službenica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Ivanka Vusić predstavila je problematiku prometovanja mopeda i motocikala. Upoznala je s pokazateljima sudjelovanja motociklista i mopedista u prometnim nesrećama tijekom prethodne godine, te njihovo stradavanje. Obzirom da se tijekom narednog razdoblja očekuje ljepše vrijeme i njihovo povećano sudjelovanje u prometu,  podsjetila je vozače mopeda i motocikala na okolnosti značajne za njihovo sigurno sudjelovanje u prometu, te dala niz korisnih savjeta. Također, dala je prikaz sigurnosnih pokazatelja učešća žena u prometnim nesrećama.

Obzirom na aktualni međunarodni Dan žena, Policijska uprava je dala svoj dopinos njegovom obilježavanju obradivši problematiku nasilja nad ženama u obitelji, koju su predstavili Maja Vrbek, policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika, te kontakt policajac Policijske postaje Koprivnica Robert Šarec. Službenica za prevenciju je dala prikaz stanja nasilja nad ženama u obitelji na području Policijske uprave tijekom prethodne godine, kroz učešće muškaraca i žena, oblike i vrste nasilja i odnosa unutar obitelji. Govorila je o ženama kao žrtvama, predrasudama i mitovima prisutnim u društvu, te posljedicama takovih nemilih događanja. Podsjetila je javnost što nasilje u obitelji jest i koje su zakonom zapriječene sankcije, a predočila je i jedan pozitivan primjer obraćanja žene, žrtve obiteljskog naislja, policiji i institucijama društva, koji je rezultirao pozitivnim razvojem događaja za sve žrtve. Upoznala je s preventivnim aktivnostima koje Policijska uprava provodi kroz projekt  "Živim život bez nasilja".

Kontakt policajac je naznačio aktivnosti koje provodi policija od trenutka prijave, odnosno saznanja o nasilju u obitelji, od trenutka žurne i trenutne zaštite žrtve i sprječavanja počinitelja u daljnjem nasilničkom ponašanju, preko kriminalističkog istraživanja i prijavljivanja i dovođenja nadležnim pravosudnim tijelima, do uključenja drugih institucija i praćenja daljnjeg stanja i potreba poduzimanja daljnjih mjera. Na kraju je naglasio da nitko ne zaslužuje biti zlostavljan, da je promoviranje jednakosti žena odgovornost svih nas, te je svim ženama poželio sretan Dan žena.