Djeca u prometu

Photo PU_KK/Vijesti/2013/01/Zimski-uvjeti11.2.jpg

Danas, 14. siječnja, ponovno je započela nastava u osnovnim i srednjim školama. Uslijed toga doći će do povećanja broja djece koja će samostalno sudjelovati u prometu

Foto: Pu koprivničko - križevačka   

Danas, 14. siječnja, ponovno je započela nastava u osnovnim i srednjim školama. Uslijed toga doći će do povećanja broja djece koja će samostalno sudjelovati u prometu. Kako je pao snijeg, očekuje se da će se dio školske djece nakon završetka nastave zadržavati kod zgrada škola i na prometnicama kojima se kreću na svom putu do škole poradi igre na snijegu, prvenstveno grudanja. 

Roditeljima savjetujemo da djecu podsjete da prometnice nisu mjesta za igru na snijegu, te da se ne „grudaju“ na putu do škole odnosno po povratu iz škole, kako ne bi došlo do istrčavanja djece na kolnik ili oštećivanja vozila ili kuća. Djeca za svoje kretanje trebaju koristiti nogostupe, a ukoliko istih nema trebaju se kretati uz lijevi rub kolnika. Ističemo nužnost prelaska cesta na obilježenim pješačkim prijelazima. 

Djeca koja se kreću kolnikom noću i u vrijeme smanjene vidljivosti moraju biti označeni reflektirajućom materijom (dijelovi odjeće koji reflektiraju svjetlost, dijelovi školske torbe koji reflektiraju svjetlost, reflektirajuće marame, prsluci i dr.) da bi ih drugi sudionici u prometu mogli pravovremeno uočiti.  

Uslijed nastupa zimskih uvjeta na cestama dodatno se produžuje vrijeme zaustavljanja vozila i put koji vozilo prijeđe prilikom zaustavljanja, te stoga molimo vozače da se dosljedno pridržavaju prometnih propisa i znakova kojima se ograničava brzina kretanja posebice u zonama škola. Na vozače apeliramo da tijekom vožnje posebnu pozornost posvete djeci koja se kreću kolnikom ili uz kolnik, jer u svakom trenutku djeca mogu započeti pretrčavati cestu, istrčati na cestu između parkiranih automobila, u igri stupiti na kolnik i slično.