Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Photo PU_KK/Vijesti/2014/prometni_policajac02.jpg

Tijekom vikenda, od 8. do 10. kolovoza, na području Policijske uprave koprivničko -križevačke zabilježena je jedna prometna nesreća s poginulom osobom u kojoj je smrtno stradala jedna osoba, tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima je jedna osoba teže ozlijeđena 

Foto: Ilustracija 

Tijekom vikenda, od 8. do 10. kolovoza, na području Policijske uprave koprivničko -križevačke zabilježena je jedna prometna nesreća s poginulom osobom u kojoj je smrtno stradala jedna osoba, tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima je jedna osoba teže ozlijeđena, dok su tri osobe lakše ozlijeđene, te tri prometne nesreće s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: neprilagođena brzina (4) i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (1). Dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i jednu prometnu nesreću s materijalnom štetom prouzročili su vozači kod kojih je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu. 

Policijski službenici, tijekom vikenda, prilikom nadzora prometa sankcionirali su 90 prometnih prekršaja, od čega 10 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola i 36 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva bila su smještena tri vozača, dok su dva vozača uhićena. Protiv uhićenih vozača provedeni su žurni prekršajni postupci u kojima su isti kažnjeni bezuvjetnom kaznom zatvora, uvjetnom kaznom zatvora i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je 10. kolovoza u 0.10 sati u Ulici Stjepana Radića u Šemovcima, kada je 38 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,08 g/kg u organizmu. Isti je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, nakon čega je uhićen. Protiv vozača je na Prekršajnom sudu u Koprivnici proveden žurni prekršajni postupak u kojem je proglašen krivim i kažnjen kaznom zatvora u trajanju od 10 dana i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od šest mjeseci. 

Najveća izmjerena brzina kretanja zabilježena je 10. kolovoza, u 19,18 sati u Ulici Vladimira Nazora u Budančevici kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 97 km/h, na dijelu ceste gdje je brzina kretanja vozila ograničena na 50 km/h.

 

Dobro je podsjetiti

Oprezno u prometu

Vozače mopeda i motocikala podsjećamo na obavezno korištenje homologiranih zaštitnih kaciga, te da kacige trebaju biti pravilno pričvršćene. Ističemo da mopedima i motociklima ne smiju upravljati osobe koje nemaju položeni vozački ispit za odgovarajuću kategoriju vozila, da poštuju ograničenja brzine kretanja vozila, te da ne pretječu druga vozila na nepreglednim mjestima (zavoji, prijevoji, nadvožnjaci i drugo) i kolone vozila.

Sve vozače podsjećamo na upravljanje vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića poveća mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometu. Mladi vozači ne smiju imati alkohola u organizmu, kao niti „vozači profesionalci“, dok svi ostali vozači smiju imati do 0,50 g/kg alkohola u organizmu.

Ponovo podsjećamo da se brzina kretanja vozila mora prilagoditi karakteristikama cesta, te da se ograničenja brzina kretanja vozila izražena pomoću prometnih znakova ili prometnih propisa moraju poštivati.