Nedozvoljena uporaba osobnih podataka

Photo PU_KK/Vijesti/2013/03/AutoPoliicijaVrata2.jpg

Foto: Ilustracija

Prije nekoliko mjeseci ove godine nepoznati počinitelj je korištenjem osobnih podataka oštećenog, bez njegovog znanja sklopio pretplatnički ugovor s telefonskim operaterom, te nastali dug prema operateru iznosi nekoliko tisuća kuna.

Od oštečenog je zaprimljena kaznena prijava, a policija traga za nepoznatim počiniteljem.

 

Dobro je podsjetiti

Prijevare i nedozvoljene uporabe osobnih podataka putem pretplatničkih ugovora s operaterima telekomunikacijskih usluga

Obzirom na pojavu nedozvoljene uporabe osobnih podataka, kao i iskorištavanja osoba za sklapanje pretplatničkih ugovora s namjerom daljnje preprodaje mobilnih telefona i SIM kartica za uporabu do blokade od strane operatera uslijed nepodmirenja dospjelih računa, pozivamo građane da se obrate u najbližu policijsku postaju i prijave ovakve i slične slučajeve počinjenih i pokušanih kaznenih djela na njihovu štetu, kako bi spriječili daljnje širenje ovakvih pojava.

Također, pozivamo građane da vode računa o zaštiti svojih osobnih podataka, poglavito onih koji su inače nedostupni drugim osobama, a mogu poslužiti sa sklapanje bilo kakvih ugovornih odnosa. Posebnu pažnju je potrebno obratiti na davanje ili ostavljanje osobnih dokumenata ili njihovih preslika bez nadzora na mjestima koja omogućuju pristup drugim osobama, te njihovu neovlaštenu uporabu.

Ujedno upozoravamo građane da ne pristaju na bilo kakve nerealne prijedloge drugih osoba koje od njih traže da osobno sklapaju pretplatničke ugovore i njima predaju mobilne telefone, uz obećanje da će za isto dobiti novčanu naknadu, a kasnije neće biti u obvezi plaćati mjesečne račune, jer su oni kao potpisnici ugovora sami odgovorni za ispunjavanje ugovorenih obveza.