Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Photo PU_KK/Vijesti/2009/12/palica01.jpg

Tijekom vikenda, od 23. do 25. svibnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 15 prometnih nesreća, od čega devet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je 10 osoba lakše ozlijeđeno i šest prometnih nesreća s materijalnom štetom.  

Foto: Ilustracija 

Tijekom vikenda, od 23. do 25. svibnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno je 15 prometnih nesreća, od čega devet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je 10 osoba lakše ozlijeđeno i šest prometnih nesreća s materijalnom štetom.

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: neprilagođena brzina (5), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (3), nepropisno skretanje (2), nepropisna vožnja unazad (1), nepoštivanje prednosti prolaska (1), nepropisno uključivanje u promet (1) i ostale greške vozača (2).

U prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola zatečeno je devet vozača, od čega su četiri vozača bila smještena u posebnu prostoriju policije do otrježnjenja.

Policijski službenici tijekom vikenda prilikom nadzora prometa sankcionirali su 175 prometnih prekršaja, od čega 36 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola i 33 prekršaja vožnje nepropisnom i neprilagođenom brzinom.

U posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva bilo je smješteno 15 vozača, dok su tri vozača uhićena, a nad dva vozača provedeni su žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni novčanim kaznama, kaznama zatvora i zaštitnim mjerama zabrane upravljanja vozilom B kategorije. 

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u subotu, 24. svibnja, u 20.35 sati u Đurđevcu, u Ulici k. Tomislava, kada je 59 - godišnji vozač upravljao biciklom pod utjecajem alkohola od 2,98 g/kg u organizmu. Isti je bio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. 

Najveća izmjerena brzina kretanja zabilježena je u subotu, 24. svibnja, u 11.33 sati u Križevačkoj ulici u Sokolovcu kada je nepoznati počinitelj vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 101 km/h, na dijelu ceste gdje je brzina kretanja vozila ograničena na 60 km/h.

 

Dobro je podsjetiti

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu

Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu.

Vozače pozivamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu. Policija će spram vozača pod utjecajem alkohola poduzimati sve raspoložive zakonske mjere.

Ponovno podsjećamo da se upravljanjem pod utjecajem alkohola eksponencijalno povećava rizik događanja prometnih nesreća. Tako kod koncentracije alkohola 0,50 g/kg alkohola u organizmu postoji dva puta veća mogućnost za događanje prometne nesreće, a kod koncentracije od 1,20 g/kg alkohola u organizmu postoji 35 puta veća mogućnost događanja prometne nesreće. Stoga, pozivamo sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti.