Đurđevac: Predavanje na temu "Zlouporaba i ovisnost o drogama"

Photo PU_KK/Vijesti/2015/02/pred.droga.3.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U utorak, 24. veljače, u prostorijama Strukovne škole u Đurđevcu održano je edukativno predavanje za oko 160 učenika devet 1. razreda. Predavanje na temu „Zlouporaba i ovisnost o drogama“ održali su policijski službenici Policijske uprave koprivničko - križevačke. 

Učenici su kroz predavanje upoznati sa vrstama droga i načinima na koje djeluju. Kroz brojne primjere iz policijske prakse učenicima se nastojalo predočiti koje posljedice one mogu izazvati, koje opasnosti predstavljaju za zdravlje, te obiteljski i društveni život.

Sve počinje zadovoljavanjem znatiželje i vršnjačkim pritiskom: pod izlikom prijateljstva, nudi se konzumacija droga – važno je imati svoj stav i reći NE. 

Također, predočeni su pojmovi iz Kaznenog zakona vezano uz posjedovanje, posredovanje u prodaji/kupnji, omogućavanje zlouporabe droga, s naglaskom na zapriječene kazne.           

Učenici su posebno upozoreni na problem pojave novih vrsta droga - proizvoda koji čine mješavine bilja natopljene sintetičkim kanabinoidima.

Predočen im je jedan od primjera iz medija „Mladić povukao jedan dim sintetičke marihuane i umro“: opisuje priču roditelja jednog 19 - godišnjaka iz Kalifornije koji je povukao jedan dim sintetičke marihuane, nakon čega je pao u komu i umro. Njegova je obitelj odlučila kako njegova smrt neće biti uzaludna, već su pokrenuli kampanju kojom upozoravaju na opasnosti koje nose mješavine bilja natopljene kemikalijama nepoznatog sastava. Ovaj primjer nažalost nije izolirani slučaj, ovakva opasna sredstva prisutna su širom cijele Republike Hrvatske.

Upravo se tom pričom nastojalo upozoriti učenike na opasnosti i ozbiljnost pojave novih „legalnih droga“ koje već i kod prvog konzumiranja mogu dovesti do smrtnih posljedica.