Dani tehničke ispravnosti vozila

Photo PU_KK/Vijesti/2011/auto_policija04.jpg

Tijekom 10. mjeseci 2011. g. na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su 663 prometne nesreće od čega devet nesreća s poginulim osobama i 262 nesreće s ozlijeđenim osobama. U prometnim nesrećama smrtno je stradalo 10 osoba, teško je ozlijeđeno 75 osoba, dok je lakše ozljede zadobilo 288 osoba.

Foto: Ilustracija 

Tijekom 10. mjeseci 2011. g. na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su 663 prometne nesreće od čega devet nesreća s poginulim osobama i 262 nesreće s ozlijeđenim osobama. U prometnim nesrećama smrtno je stradalo 10 osoba, teško je ozlijeđeno 75 osoba, dok je lakše ozljede zadobilo 288 osoba.  

U ovim nesrećama sudjelovala su  1 124 vozila od čega su 84 vozila bila tehnički nepregledana i neispravna, te je za iste isteklo važenje prometne dozvole. Ova vozila sudjelovala su u 79 prometnih nesreća od čega u dvije prometne nesreće s poginulim osobama i u 50 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. 

Najviše je bilo tehnički neispravnih bicikala njih 39, osobnih automobila 15, šest traktora, četiri mopeda i četiri motocikala. Gledano po godinama proizvodnje, najviše tehnički neispravnih i nepregledanih vozila proizvedeno je 1990. i 2005. g. (pet), te 1976. i 1998. g. (četiri). 

Tijekom deset mjeseci ove godine, prilikom nadzora prometa, policijski službenici sankcionirali su 658 vozača poradi upravljanja tehnički neispravnim vozilima, 438 vozača poradi upravljanja neregistriranim vozilom, te 318  vozača i 924 vlasnika poradi upravljanja vozilima za koje je isteklo važenje prometne dozvole.  

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da u prometu na cestama mogu sudjelovati samo ona motorna vozila koja su registrirana i koja imaju važeću prometnu dozvolu i knjižicu vozila. Za vozača motornog vozila, osim traktora i radnog stroja, koje nije registrirano ili je za vozilo isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana predviđena je novčana kazna u iznosu 2 000 kuna. Za vozača motornog vozila za koje je isteklo važenje prometne dozvole do 15 dana i za vozača traktora i radnog stroja koji nije registriran ili mu je isteklo važenje prometne dozvole, predviđena je novčana kazna u iznosu od 700 kuna. 

Vlasnici vozila imaju obvezu produženja registracije i roka važenja prometne dozvole. Ukoliko vlasnik vozila u roku od 15 dana od dana isteka važenja prometne dozvole ne produži registraciju i važenje prometne dozvole, dužan je vozilo odjaviti i vratiti registarske pločice i prometnu dozvolu policijskoj postaji ili policijskoj upravi koja ih je izdala. Za vlasnika vozila koji ne ispuni ovu zakonsku obavezu predviđena je novčana kazna u iznosu od 700 kuna. Ukoliko policijski službenik u prometu na cesti zatekne vozilo kojem je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana a nije izvršeno produženje registracije i važenja prometne dozvole, te nije izvršena odjava vozila, isključiti će takvo vozila iz prometa i oduzeti će registarske pločice i prometnu dozvolu. 

Kako tehnički neispravna vozila predstavljaju opasnost za sve sudionike u prometu, Ministarstvo unutarnjih poslova, u suradnji s Centrom za vozila Hrvatske i Hrvatskim autoklubom,  i ove godine provodi od 21. do 26. studenoga 2011. g.. preventivnu akciju „Dani tehničke ispravnosti“. 

Za vrijeme trajanja preventivna akcija „Dani tehničke ispravnosti“ vlasnici i vozači moći će u stanicama za tehničke preglede u Koprivnici, Đurđevcu i Križevcima izvršiti besplatnu kontrolu tehničke ispravnosti svojih vozila. Vlasnici vozila koji moraju izvršiti zakonsku obvezu produženja registracije vozila snositi će troškove tehničkih pregleda svojih vozila. 

Ovim putem pozivamo sve vozače i vlasnike vozila da iskoriste mogućnosti besplatne kontrole tehničke ispravnosti vozila kako bi se na vrijeme mogli pripremiti za zimske uvjete na cestama.