Koprivnica: Edukacija pravilnog prijevoza djece

Photo PU_KK/Vijesti/2015/04/EdukacijaPrDjece_2.jpg

Foto: Pu koprivničko - križevačka

U prostorijama bazena Cerine u Koprivnici, u sklopu Baby fitnessa koji se održava pod pokroviteljstvom Unicefa, u srijedu, 22. travnja, održana su dva edukativna predavanja policijske službenice Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave roditeljima djece starosti do osam mjeseci, te roditeljima djece starosti od osam do 24 mjeseca, a vezano uz prijevoz djece u vozilima i pravilno korištenje sigurnosnog pojasa i  autosjedalica.

Baby fitness vodile su dr. med. spec. pedijatar Zorka Valentić i prof. psihologije Ida Šimunović, koje su održale kraće predavanje o traumatskom iskustvu djece prilikom njihovog sudjelovanja u prometnim nesrećama.

U edukacijskom centru Opće bolnice „Dr. T. Bardek“ u Koprivnici, jučer je, 23. travnja, održana edukacija budućih roditelja o važnosti pravilnog korištenja sigurnosnog pojasa i dječjih autosjedalica.

Tijekom spomenutih edukacija sadašnji i budući roditelji upoznati su s grupama autosjedalica, zakonskim odredbama o korištenju sigurnosnog pojasa i prijevoza djece u vozilima, svrsi korištenja sigurnosnog pojasa i autosjedalice, kao i načinu postavljanja autosjedalica u vozilo. Roditeljima su dati savjeti na što treba pripaziti kod kupnje novih i rabljenih autosjedalica, načinu učvršćivanja sigurnosnog pojasa i pojaseva autosjedalice, što učiniti kad dijete preraste autosjedalicu, načinu korištenja ISOFIX sustava i drugo, a što je praktično pokazano na demo-sjedalu i autosjedalicama grupe 0+ i I.

Posebna pozornost skrenuta je na način korištenja sigurnosnog pojasa, opasnostima ukoliko se sigurnosni pojas koristi na nepravilan način ili se uopće ne koristi, te kako sigurnosni pojas koriste trudnice.

Predavanja su održana su u okviru preventivne akcije "Siguran prijevoz djece u vozilima", koju provodi Odsjek za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave koprivničko-križevačke, u suradnji s tvrtkom „BeSafe“ i udrugom „Roda – roditelji u akciji“.