Najava pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa

Photo PU_KK/Vijesti/2009/12/palica01.jpg

Kako bi se smanjilo stradavanje sudionika u prometu koji ne koriste sigurnosni pojas i povećala razina sigurnosti prometa na cestama, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke od ponedjeljka, dana 12. ožujka, do nedjelje, 18. ožujka, provoditi će se pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa.

Foto: Ilustracija

Sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozbiljnih ozljeda tijekom naglog kočenja i pri sudarima. Zato je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano da vozač i svi putnici tijekom vožnje u motornom vozilu uvijek koriste sigurnosne pojaseve.

Vozač i putnici koji u vozilu nisu vezani sigurnosnim pojasevima, pri frontalnom udarcu u objekt ili pri izravnom sudaru s drugim automobilom nastavljaju „let“ kroz i iz vozila, koje se gotovo trenutno zaustavilo zbog sraza. Bez obzira kako se čvrsto pri tome držite rukama ili ste oslonjeni nogama, odnosno držite upravljač, nemoguće je svladati silinu udarca i sile koje pri tome djeluju. Neminovno, vozaču ruke popuštaju, tijelom nalijeće na upravljač, lomi grudni koš, koljena se lome od udarca u armaturu ispod upravljača, glavom ugara u vjetrobransko staklo. Suvozač kao iz katapulta izlijeće, glavom naprijed, kroz vjetrobransko staklo iz kabine automobila. Putnici na stražnjim sjedalima prelijeću prednja sjedala, glavama udaraju u vozača i suvozače, tijelom lome naslone sjedala, a mogu i izlijetati iz kabine kroz vjetrobransko staklo. To se najčešće događa maloj djeci koja sjede između sjedala.

Tijekom 2011. godine na području policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su 793 prometne nesreće, od čega devet prometnih nesreća s poginulim osobama i 314 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U prometnim nesrećama stradale su 433 osobe, od kojih je 10 osoba  smrtno stradalo, 87 osoba je teško ozlijeđeno  a 336 osoba je lako ozlijeđeno.

U 38 prometnih nesreća, odnosno u 5 % nesreća, sudionici nisu koristili sigurnosni pojas, od čega u dvije prometne nesreće s poginulim osobama, 19 prometnih nesreća sa ozlijeđenim osobama i 17 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U odnosu na 2010. godinu ukupni broj prometnih nesreća u kojima sudionici nisu koristili pojas povećani je za 9 % (2010. – 35), broj nesreća s poginulim osobama je povećan je  za 100 % (2010. – 1), broj nesreća s ozlijeđenim osobama je povećan za 90 % (2010. – 10), dok je broj nesreća s materijalnom štetom smanjen za 29 % (2010. – 24).

U tim prometnim nesrećama stradalo je 18 osoba koje nisu koristile sigurnosni pojas, od kojih su dvije osobe smrtno  stradale, pet osoba je teže i 11 lakše ozlijeđeno. U odnosu na 2010. godinu ukupni broj stradalih osoba koji nisu koristili sigurnosni  pojas povećan je za 29 % (2010. – 14), broj smrtno stradalih osoba povećan je za 100 % (2010. – 0), broj teško ozlijeđenih osoba povećan je za 66 % (2010. – 3), dok je broj lakše ozlijeđenih ostao na istoj razini.

U dosadašnjem dijelu 2012. godine zabilježeno je 107 prometnih nesreća, od čega tri prometne nesreće s poginulim osobama i 38 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U tim nesrećama stradale su 54 osobe, od kojih su tri osobe smrtno stradale, 11 osoba je teže i 40 osoba lakše ozlijeđeno. Sudionici nisu koristili sigurnosni pojas u četiri prometne nesreće, od čega u jednoj prometnoj nesreći s ozlijeđenom osobom u kojoj je sudionik koji nije koristio sigurnosni pojas lakše ozlijeđen.

Kako bi se smanjilo stradavanje sudionika u prometu koji ne koriste sigurnosni pojas i povećala razina sigurnosti prometa na cestama, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke od ponedjeljka, 12. ožujka, do nedjelje, 18. ožujka, provoditi će se pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa.

Policijski službenici će tijekom provedbe pojačanog nadzora posebnu pozornost obratiti na korištenje sigurnosnog pojasa od strane svih osoba u vozilima te na prijevoz djece, odnosno da li djeca sjede u dječjim sjedalicama koje moraju biti pričvršćene odnosno propisno postavljene, te da li su djeca vezana sigurnosnim pojasom.

Napominjemo da ispravno montirane dječje auto-sjedalice smanjuju rizik smrtnog stradavanja dojenčadi u prometnim nesrećama 71% a male djece 54%, ta da nevezano dijete u sudaru pri brzini od 60 km/h udara u unutrašnjost vozila ili predmete van vozila istom jačinom kao da je palo na tlo s petog kata.

Prilikom pojačanog nadzora policijski službenici će pozornost obratiti i na korištenje mobitela, a sankcionirati će  i ostala gruba kršenja prometnih pravila od strane vozača.