Oprezno u prometu: Zimski uvjeti na cestama

Photo PU_KK/Vijesti/2013/01/zima.300.gif

Foto: Ilustracija

Sukladno vremenskim prognozama tijekom slijedećih nekoliko dana ponovno nas očekuju snježne oborine i mogućnost pojave magle, uslijed čega će nastupiti zimski uvjeti na cestama.

Kako bi se tijekom nastupa ovih zimskih uvjeta na cestama događanje prometnih nesreća svelo na minimum, podsjećamo da je za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjen promet motornim vozilima bez propisane zimske opreme i teretnim automobilima s priključnim vozilima.

Ističemo da se pod zimskom opremom motornih vozila (svako vozilo koje se pokreće snagom svog motora) čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Kako bi osigurali protočnost i sigurnost prometa, policijski službenici će vršiti pojačani nadzor korištenja zimske opreme te iz daljnjeg prometovanja isključivati motorna vozila bez zimske opreme i teretne automobile s priključnim vozilima.

Vozače pozivamo da način vožnje prilagode uvjetima na cesti i vremenskim uvjetima odnosno da smanje brzinu kretanja vozila, povećaju razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu i da se prije svake radnje vozilom u prometu uvjere da ju mogu na siguran način izvesti.

Pješake i vozače bicikala pozivamo da obavezno koriste nogostupe, odnosno biciklističke staze i trake. Vozače bicikala podsjećamo na obavezno korištenje reflektirajućih prsluka, odnosno reflektirajuće odjeće noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, a pješake na obavezno korištenje izvora svjetlosti ili reflektirajućih materijala. Ne savjetujemo sudjelovanje biciklima u prometu na kolniku tijekom zimskih uvjeta.

Sve sudionike u prometu pozivamo da postupaju sukladno znacima što ih prilikom regulacije prometa daju policijski službenici.