Pojačane mjere nadzora prometa povodom "Martinja"

Photo PU_KK/Vijesti/2009/11/Martinje.jpg

U deset mjeseci ove godine 85 prometnih nesreća dogodilo se poradi alkoholiziranosti vozača, od čega jedna nesreća s poginulim osobama, 42 nesreće s povrijeđenim osobama i 42 nesreće s materijalnom štetom.

 Foto: Ilustracija

U deset mjeseci ove godine 85 prometnih nesreća dogodilo se poradi alkoholiziranosti vozača, od čega jedna nesreća s poginulim osobama, 42 nesreće s povrijeđenim osobama i 42 nesreće s materijalnom štetom. U ovih 85 nesreća stradalo je 58 osoba, od čega je jedna osoba smrtno stradala, 14 osoba je teško povrijeđeno, a 43 osobe su lakše povrijeđene. 

U odnosu na prošlu godinu zabilježeno je povećanje prometnih nesreća do kojih je došlo uslijed alkoholiziranosti vozača za 26 nesreću ili 44 %, pri čemu se bilježi apsolutno povećanje broja prometnih nesreća s poginulim osobama. Također je zabilježeno apsolutno povećanje broja smrtno stradalih osoba u ovim nesrećama. 

U ovih deset mjeseci pod utjecajem alkohola bila su 222 od ukupno 1527 sudionika prometnih nesreća ili 14 %. Od ukupno 1042 vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola bilo je 213 vozača što čini 20 % vozača. 

U istom razdoblju policijski službenici poradi vožnje pod utjecajem alkohola sankcionirali su 1 466 vozača, od čega najviše vozača koji su vozilima upravljali s koncentracijama alkohola iznad 1,5 g/kg (607), a potom vozača koji su u organizmu imali od 1,00 do 1,50 g/kg (459). Poradi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola do 0,50 g/kg sankcionirano je 13 mladih vozača. 

Tijekom listopada 2011. g. upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola bilo je uzrok događanja 12 prometnih nesreća, od čega šest prometnih nesreća s povrijeđenim osobama, u kojima su dvije osobe teško povrijeđene, a osam osoba lakše povrijeđeno. 

Pod utjecajem alkohola bilo je 35 sudinika ili 18 %, od 191 sudionika prometnih nesreća odnosno 35 vozača od ukupno 122 vozača sudionika prometnih nesreća, što čini 29 % vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama. 

U nadzoru prometa sankcionirano je 169 vozača koji su vozilima upravljali pod utjecajem alkohola. Poradi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola s koncentracijama iznad 1,50 g/kg sankcionirano je 68 vozača, s koncetracijama od 1,00 do 1,50 g/kg sankcionirana su 53 vozača. Poradi vožnje pod utjecajem alkohola do 0,5 g/kg sankcionirano je šest mladih vozača. 

Tijekom prošlogodišnjeg obilježavanja „Martinja”, u razdoblju od 11. do 14.studenoga 2010.g., zabilježeno je 10 prometnih nesreća od čega prometna nesreća s poginulom osobom i šest nesreća s povrijeđenim osobama. U nesrećama je smrtno stradala jedna osoba, teško je povrijeđeno pet osoba, a lakše povrede zadobilo je šest osoba. Alkohol je bio zabilježen u samo jednoj prometnoj nesreći – bio je uzrok događanja prometne nesreće s poginulom osobom u Koprivničkom Ivancu. Iz prometa je poradi vožnje pod utjecajem alkohola bilo isključeno 40 vozača (od 0,5 do 1,00 g/kg - 10, od 1,00 do 1,5 g/kg  - 13, iznad 1,5 g/kg - 9, odbijanje alkotestiranja – 2, biciklisti pod utjecajem alkohola - 6). 

Tijekom predstojećeg vikenda na području Koprivničko - križevačke županije, održati će se velik broj proslava „Martinja”, te se sukladno tome očekuje povećanje broja vozača koji će nakon konzumacije alkoholnih pića sudjelovati u prometu, te samim time sebe i druge sudionike u prometu dovesti u opasnost. 

Kako bi se smanjio broj vozača koji pod utjecajem alkohola sudjeluju u cestovnom prometu, a ujedno i smanjilo stradavanje sudionika u prometu i povećao stupanj sigurnosti cestovnog prometa, u razdoblju od 10. (četvrtak) do 14. (ponedjeljak) studenoga, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke, provoditi će se pojačani nadzor upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola.

Vozačima koji su konzumirali alkoholna pića i imaju više od dozvoljene koncentracije od 0,50 g/kg alkohola u organizmu (izuzetak su mladi vozači za koje je dopuštena koncetracija alkohola u organizmu 0,00 g/kg), savjetujemo da ne upravljaju svojim automobilima, već da pozovu osobu koja nije konzumirala alkohola pića ili taxi-službu da ih preveze, te da, ukoliko imaju mogućnosti, prespavaju u objektima u kojima se slavilo „Martinje” (npr. vinogradi, hoteli i dr.).   

Prilikom provođenja pojačanog nadzora upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, policijski službenici će obratiti pozornost i na ostale prekršaje, a posebice na prekršaje koji se dovode u vezu s događanjem težih prometnih nesreća.