Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Photo PU_KK/Vijesti/2013/07/kapa,palica.bmp

Tijekom vikenda, od 19. do 21. srpnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima su četiri osobe lakše ozlijeđene, te dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, nepropisno mimoilaženje, nepropisno kretanje kolnikom i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom i prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 19. do 21. srpnja,  na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima su četiri osobe lakše ozlijeđene, te dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina, nepropisno mimoilaženje, nepropisno kretanje kolnikom i vožnja na nedovoljnoj udaljenosti. Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su prometnu nesreću s ozlijeđenom osobom i prometnu nesreću s materijalnom štetom.

U nadzoru prometa utvrđena su 83 prometna prekršaja, od čega 18 prekoračenja ograničenja brzina kretanja, 16 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, sedam nekorištenja sigurnosnih pojaseva, četiri upravljanja neregistriranim vozilima, četiri nekorištenja zaštitih motociklističkih kaciga, tri upravljanja vozilima prije stjecanja prava, tri upravljanja tehnički neispravnim vozilima i tri prekršaja mladih vozača koji su upravljali osobnim automobilima jačine motora iznad 80 kW.

Iz prometa je isključeno 26 vozača i šest vozila. Sukladno Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu sankcionirana su tri prekršaja upravljanja vozilima za koje nisu sklopljene police obveznog osiguranja u prometu na cestama.

U posebnim prostorijama do otrježnjenja je zadržano pet vozača. Tijekom vikenda nije bilo uhićenih vozača, niti su provedeni žurni prekršajni postupci.

Najveća koncentracija alkohola utvrđena je u petak, 19. srpnja, u 12 sati u Velikoj Mučni, kada je 68 - godišnji vozač prije stjecanja prava upravljao neregistriranim i neosiguranim radnim strojem, pod utjecajem alkohola od 2,76 g/kg, pri čemu je prouzročio prometnu nesreću u kojoj je lakše ozlijeđen.

Najveća brzina kretanja utvrđena je u subotu, 20. srpnja, u 0.45 sati u Zagrebačkoj ulici u Sv. Ivanu Žabnu, kada je 32 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 104 km/h, iako je brzina kretanja vozila ograničena na 50 km/h.

 

Dobro je podsjetiti

Podsjećamo vozače da već malene količine alkohola u organizmu otežavaju zapažanje, usporavaju reakcije vozača, te pridonose neopreznoj vožnji i ignoriranju prometnih propisa, a što rezultira agresivnom i rizičnom vožnjom i događanjem prometnih nesreća.  Stoga apeliramo na sve vozače da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti, već da koriste usluge taxi-službe ili da zamole osobu koja nije konzumirala alkoholna pića a posjeduje valjanu vozačku dozvolu da upravlja vozilom.

Vozače traktora i radnih strojeva podsjećamo da vozila kojima upravljaju moraju biti tehnički ispravna, registrirana i osigurana, te da ne smiju upravljati ovim vozilima ukoliko ne posjeduju vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije (traktori – F kategorija, radni strojevi – G kategorije) i ukoliko su im izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja rečenim kategorija vozila.

Prilikom vršenja radnji vozilom u prometu kao što su vožnja unatrag, skretanje, okretanje, uključivanje u promet, pretjecanje, mimoilaženje, obilaženje i druge radnje, vozač je dužan uvjeriti se da radnju može izvršiti bez opasnosti po ostale sudionike u prometu ili imovinu (kao što su to parkirana vozila), pri čemu je posebno dužan voditi računa o položaju, brzini i smjeru kretanja vozila.