Predavanje u sklopu Europskog dana zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja

Photo PU_KK/Vijesti/2016/11/gimnazija.16.11.jpg

U srijedu, 16. studenoga, policijske službenice za prevenciju održale su predavanje za 23 učenika 2. razreda Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica.  

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U srijedu, 16. studenoga, policijske službenice za prevenciju održale su predavanje za 23 učenika 2. razreda Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica.

Predavanje za učenike održano je povodom obilježavanja Europskog dana zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja, u sklopu aktivnosti „Nisi sam“ – sprječavanje elektroničkog/seksualnog zlostavljanja.

Kao uvod u predavanje, učenicima je pušten video koji je snimljen od strane Policijske uprave u projektu „Nisi sam“ koji prikazuje nasilje nad djecom i među djecom, te kako ono utječe na iste. Učenicima je predočena priča o stradavanju Luke Ritza i drugih mladih osoba koje su izgubile život zbog nasilja. Predočeni su im primjeri iz prakse u kojima su djeca bila žrtve seksualne zlostave kao posljedicu korištenja društvenih mreža, a uslijed nepoznavanja pravila ponašanja i nedostatnog znanja glede zaštite osobnih podataka na istima.

Djeca i mlade osobe čine javno dostupnim svoje osobne podatke velikom broju nepoznatih osoba (imena i prezimena, adrese stanovanja, podatke o obitelji, fotografije), dijele svoje podatke, razmišljanja i probleme i prihvaćaju prijateljstva njima nepoznatih osoba i time se izlažu riziku zlostavljanja. 

Također, često se događa da postaju žrtve zlostavljanja od strane svojih vršnjaka, a što se očituje kroz stvaranje grupa kojima je cilj vrijeđati i maltretirati na razne načine. Učenici su upozoreni na posljedice koje ostavljaju takvi događaji na njihove živote, s jedne strane njih kao počinitelja raznih kaznenih djela, a s druge strane na žrtve koje trpe posljedice zlostavljanja cijeli svoj život.

Zaključak je da nema nikakvog opravdanja za bilo koji oblik nasilja.