Najava preventivne akcije pregleda dječjih auto-sjedalica

Photo PU_KK/Vijesti/2013/04/Rodaakcija.jpg

Kako bi se stradavanje najmlađih sudionika u prometu svelo na najmanju moguću mjeru i kako bi se postigla veća informiranost roditelja o važnosti sigurnog prijevoza djece u vozilima, s naglaskom na pravilno postavljanje auto-sjedalice u vozilu i pravilan smještaj djeteta, u subotu, 6. travnja, u vremenu od 10 do 12 sati u Koprivnici, na parkirališnom prostoru trgovačkog centra na Radničkoj cesti, održati će se preventivna akcija besplatnog pregleda auto-sjedalica.

Foto: Pu koprivničko - križevačka

Tijekom 2012. godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke djeca do 5 godina starosti sudjelovala su u 25 prometnih nesreća, od čega u tri nesreće s poginulim osobama, 14 nesreća s ozlijeđenim osobama, te 10 nesreća s materijalnom štetom. Smrtna stradavanja najmlađih sudionika u prometu nisu zabilježena, već je jedno dijete teško, a devetero djece lakše ozlijeđeno.

Djeca od 5 do 12 godina starosti sudjelovala su u 42 prometne nesreće, od čega u dvije nesreće s poginulim osobama, 26 nesreća s ozlijeđenim nesrećama, te 13 nesreća s materijalnom štetom. Smrtno je stradalo jedno dijete (u svojstvu pješaka), dok su dva djeteta teško, a 18 djece lakše ozlijeđeno.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je da djeca mlađa od pet godina moraju biti smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici, koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu, a djeca starija od pet i mlađa od 12 godina moraju biti smještena na posebnom postolju prilagođenom njihovoj visini, tako da se može vezati sigurnosnim pojasom na tri točke vezanja.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama zabranjuje prijevoz djece mlađe od 12 godina na prednjim sjedalima u motornim vozilima, osim u slučaju kada je riječ o djeci do dvije godine starosti koja se nalaze u sigurnosnoj sjedalici pričvršćenoj za vozilo pomoću sigurnosnog pojasa na tri točke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu ukoliko nema suvozački zračni jastuk ili je suvozački zračni jastuk isključen.

Napominjemo da pravilno korištenje autosjedalice smanjuje rizik pogibije djeteta u prometnoj nesreći do 70 %.

Kako bi se stradavanje najmlađih sudionika u prometu svelo na najmanju moguću mjeru i kako bi se postigla veća informiranost roditelja o važnosti sigurnog  prijevoza djece u vozilima, s naglaskom na pravilno postavljanje auto-sjedalice u vozilu i pravilan smještaj djeteta, u subotu, 6. travnja, u vremenu od 10 do 12 sati u Koprivnici, na parkirališnom prostoru trgovačkog centra na Radničkoj cesti, održati će se preventivna akcija besplatnog pregleda auto-sjedalica.

Preventivnu akciju zajednički će provesti Policijska uprava koprivničko-križevačka i Udruga „RODA“, a osim pregleda auto-sjedalica postavljenih u vozilu davati će se i mnogi drugi korisni savjeti.

Ovim putem pozivamo sve sadašnje i buduće roditelje, kao i sve zainteresirane da nam se pridruže.