Od nedjelje obvezna vožnja s upaljenim svjetlima

Photo PU_KK/Vijesti/2014/10/svjetla.png

Prelaskom na zimsko računanje vremena započinje i obveza vozača motornih vozila da za vrijeme vožnje danju na vozilima imaju upaljena dnevna ili kratka svjetla, uključujući mopede i motocikle koji tijekom cijele godine moraju danju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla 

Foto: Ilustracija 

Zimsko računanje vremena započinje u nedjelju, u noći s 25. na 26. listopada,  tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računa kao 2 sata.

Prelaskom na zimsko računanje vremena započinje i obveza vozača motornih vozila da za vrijeme vožnje danju na vozilima imaju upaljena dnevna ili kratka svjetla, uključujući mopede i motocikle koji tijekom cijele godine moraju danju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Za vozača motornog vozila koji tijekom zimskog računanja vremena nema upaljena dnevna ili kratka svjetla predviđena je novčana kazna u iznosu od 300 kuna. 

Za vozača motornog vozila koji noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti prometuje na cestama bez upaljenog dnevnog ili kratkog svjetla, predviđena jenovčana kazna u iznosu od 500 kuna. 

Isto tako, podsjećamo da i vozači bicikla noću ili u slučaju smanjene vidljivosti, moraju imati na biciklu upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.Za vozače bicikala koji ne poštuju ovu odredbu predviđena je novčana kazna u iznosu od 300 kuna. 

Ponovno podsjećamo vozače bicikala da noću i u vrijeme smanjene vidljivosti moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom, a pješake da za vrijeme kretanja kolnikom noću i u vrijeme smanjene vidljivosti moraju biti označeni reflektirajućom materijom ili izvorom svjetlosti. Za kršenje ovih odredbi predviđena je novčana kazna od 300 kuna.