Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Photo PU_KK/Vijesti/2014/kapa,palica.bmp

Od 3. do 7. siječnja na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna teže ozlijeđena, a pet osoba je lakše ozlijeđeno, te jedna prometna nesreća s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su:

Foto: Ilustracija 

Od 3. do 7. siječnja na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna teže ozlijeđena, a pet osoba je lakše ozlijeđeno, te jedna prometna nesreća s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su: vožnja neprilagođenom brzinom, nepoštivanje prednosti prolaska i nepropisno kretanje kolnikom. Vozač pod utjecajem alkohola prouzročio je prometnu nesreću s materijalnom štetom.

Policijski službenici prilikom nadzora prometa sankcionirali su 99 najtežih prometnih prekršaja, a iz prometa su isključili 18 vozača i četiri vozila. Sankcionirano je 16 prekršaja upravljanja vozilimapod utjecajem alkohola, 27 prekršaja prekoračenja dopuštenihbrzina kretanja vozila, dva prekršaja upravljanja vozilimaneregistriranim vozilima, četiri prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilima, te drugi prekršaji.

U posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva bilo je smješteno šest vozača. Uhićen je jedan vozač, protiv kojeg jena Prekršajnom sudu u Križevcima proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen novčanom kaznom od 2 400 kuna i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije četiri mjeseca.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u ponedjeljak, 6. siječnja, u 2.15 sati na Križevačkoj cesti u Koprivnici, kada je 22 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,20 g/kg u organizmu. Vozač jebio smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. 

Najveća izmjerena brzina kretanja zabilježena je u ponedjeljak, 6. siječnja, ponedjeljak,u 13.05 sati u Virovskoj ulici u Novigradu Podravskom, kada je vozač upravljao osobnim automobilom krećući se brzinom od 115 km/h, iako je u rečenoj ulicibrzina kretanja vozila ograničena na 60 km/h.

Sukladno Zakonu o obveznom osiguranju u prometu utvrđena su dva prekršaja upravljanja vozilimaza koje nisu sklopljenepolice obveznog osiguranja.

 

Dobro je podsjetiti

Podsjećamo vozače da prilikom prolaska kroz raskrižja postupaju sukladno značenjima postavljenih prometnih znakova kojima se regulira pravo prvenstva prolaska kroz raskrižje, a posebice da poštuju prometni znak „Obavezno zaustavljanje“.

Brzinu kretanja svog vozila, vozači moraju uskladiti s karakteristikama ceste, stanju ceste, gustoći prometa, prometnim znacima, uvjetima vidljivosti i vremenskim uvjetima.

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu

Ako sjedate za volan, postoji samo jedan izbor – bez alkohola. Vaš život je predragocjen da biste ga utopili u alkoholu. 

Vozače pozivamo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu. Policija će spram vozača pod utjecajem alkohola poduzimati sve raspoložive zakonske mjere.