Oprezno u prometu tijekom božićnih blagdana

Photo PU_KK/Vijesti/2012/pol.vozilo.bmp

Pred nama su Božićni blagdani, koje karakterizira povećan broj vozila, prvenstveno osobnih automobila, domaćih i stranih registarskih oznaka na prometnicama na području Koprivničko - križevačke županije.

Foto: Ilustracija 

Pred nama su Božićni blagdani, koje karakterizira povećan broj vozila, prvenstveno osobnih automobila, domaćih i stranih registarskih oznaka na prometnicama na području Koprivničko - križevačke županije. Najveća frekvencija prometa bilježi se na prometnicama gradova Koprivnica, Križevci i Đurđevac, te na državnim cestama. 

Osim hrvatskih državljana koji iz inozemstva dolaze u  domovinu proslaviti Božićne blagdane s obitelji, vozilima stranih registarskih oznaka upravljati će i državljani istočnoeuropskih zemalja koji tranzitiraju kroz Republiku Hrvatsku. 

Uslijed povećanog broja vozila na cestama, u gradovima Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu povremeno može doći do sporijeg odvijanja prometa. Najveće prometne gužve događati će se u blizini velikih trgovačkih centara. Ovo će posebice biti izraženo tijekom razdoblja od prijepodnevnih sati dana 22. prosinca do poslijepodnevnih sati dana 24. prosinca, kada će se obavljati posljednje pripreme za predstojeće Božićne blagdane. 

Molimo građane za strpljenje u slučaju sporijeg odvijanja prometa, te ih molimo da ne vrše pretjecanja kolone vozila, kao i da ne pretječu vozila koja propuštaju pješake na obilježenim pješačkim prijelazima. 

Kako bi se što prije osiguralo normalno odvijanje prometa policijski službenici će, po potrebi, vršiti regulaciju prometa, te apeliramo na sve sudionike u prometu da postupati sukladno značenju znakova što ih policijski službenici daju prilikom fizičke regulacije prometa i sukladno naredbama što ih izdaju. 

Tijekom prošlogodišnjih Božićnih blagdana na području Policijske uprave zabilježene su dvije nesreće s ozlijeđenim osobama i devet nesreća s materijalnom štetom. U nesrećama je jedna osoba teže ozlijeđena, dok su tri osobe lakše ozlijeđene. Do nesreća je došlo zbog brzine neprimjerene uvjetima (pet prekršaja), nepropisnog mimoilaženja (dva prekršaja), nepropisne vožnje unazad (dva prekršaja), vožnje na nedovoljnoj udaljenosti (jedan prekršaj) i nepropisne brzine kretanja vozila (jedan prekršaj). Pod utjecajem alkohola bilo je šest vozača osobnih automobila ili 27 % vozača. 

U jednoj prometnoj nesreći i pet prometnih nesreća s materijalnom štetom vozači koji su prouzročili događanje prometnih nesreća bili su pod utjecajem alkohola. Kod pet vozača utvrđena je prisutnost alkohola u organizmu od 0,51 do 1,50 g/kg, a kod jednog vozača koncentracija alkohola veća od 1,50 g/kg. 

Kako bi se ove godine dogodio manji broj prometnih nesreća, vozačima savjetujemo da prilagode brzinu kretanja svog vozila vremenskim uvjetima (magla, kiša, snijeg), stanju kolnika (mokar, klizav, prekriven snijegom i dr.), a posebice gustoći prometa odnosno da smanje brzinu kretanja svog vozila i da ujedno povećaju razmak između svog vozila i vozila ispred sebe. 

Posebno apeliramo na vozače da obrate pozornost na pješake, čiji broj će predstojećih dana biti znatno veći nego inače, te da poštuju pravo prvenstva pješaka na obilježenim pješačkim prijelazima. 

Pješake i vozače bicikala podsjećamo na obavezno korištenje obilježenih pješačkih prijelaza i nogostupa odnosno na obavezno korištenje biciklističkih staza i traka. Naglašavamo obvezu pješaka i vozača da noću i u vrijeme smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućim prslucima ili reflektirajućom biciklističkom odjećom odnosno izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. 

Vozačima savjetujemo da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, već da upravljanje vozilom prepuste osobi koja ima važeću vozačku dozvolu i nije konzumirala alkoholna pića. 

Kako bi se tijekom Božićnih blagdana osigurala optimalna sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu, policijski službenici će dosljedno primjenjivati sva zakonska sredstva spram vozača koji grubo prekoračuju dopuštene brzine kretanja, te koji pod utjecajem alkohola upravljaju vozilima. 

Oprezno i sigurno u prometu! Sretne Božićne blagdane želi Vam Policijska uprava koprivničko - križevačka.