Oprezno na prijelazu ceste preko željezničke pruge

Photo PU_KK/Vijesti/2016/06/vlak.bmp

Od 1. siječnja do 31. svibnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće na prijelazu ceste preko željezničke pruge, od čega je zabilježena prometna nesreća s poginulom osobom i prometna nesreća s materijalnom štetom.

Foto: Ilustracija 

Od 1. siječnja do 31. svibnja, na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće na prijelazu ceste preko željezničke pruge, od čega je zabilježena prometna nesreća s poginulom osobom i prometna nesreća s materijalnom štetom. U rečenim nesrećama smrtno je stradala jedna osoba, dvije su teško, a jedna lakše ozlijeđena. 

U istom razdoblju prošle godine zabilježene su tri prometne nesreće na prijelazu ceste preko željezničke pruge, od čega prometna nesreća s poginulom osobom i dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. U ovim nesrećama jedna osoba je smrtno stradala, jedna osoba je teško, a jedna lakše ozlijeđena. 

Na nezaštićenom prijelazu zabilježena je jedna prometna nesreća (2015 . – 1), te prometna nesreća na zaštićenom prijelazu (2015. – 2). Vlak, odnosno željezničko vozilo sudjelovalo je u jednoj prometnoj nesreći (2015. – 1). 

Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su nepoštivanje prednosti prolaska i nepoštivanje svjetlosnog znaka (2015. – zakašnjelo uočavanje opasnosti, nepoštivanje svjetlosnog znaka i ostale greške). 

Ovim putem podsjećamo sve sudionike u prometu na slijedeća pravila: 

-        prilikom približavanja prijelazu ceste preko željezničke pruge vozači su dužni prilagoditi kretanje vozila tako da ga mogu zaustaviti pred uređajem za davanje znakova kojima se najavljuje približavanje vlaka ili pred uređajem za zatvaranje prometa na prijelazu (branici ili polubranici), kako bi u slučaju potrebe, svoje vozilo pravovremeno zaustavili,

-        pješaci su se dužni oprezno približiti prijelazu ceste preko željezničke pruge i poštivati svjetlosno-zvučnu signalizaciju odnosno ne prelaziti preko željezničke pruge kada su spušteni branici ili polubranici,

-        svi sudionici u prometu moraju se zaustaviti ispred prijelaza ceste preko željezničke pruge ako je uređaj za zatvaranje prometa spušten ili se počeo spuštati, te ukoliko se svjetlosnim ili zvučnim znacima najavljuje približavanje vlaka,

-        svi sudionici u prometu koji se približavaju prijelazu ceste preko željezničke pruge na kojem nema uređaja za zatvaranje prometa ni uređaja za davanje znakova kojima se najavljuje približavanje vlaka, moraju se obavezno zaustaviti i tek kad se uvjere da prugom ne nailazi vlak ili neko drugo vozilo koje se kreće po tračnicama mogu prijeći preko željezničke pruge.

Isto tako, podsjećamo da vlakovi voze velikim brzinama i ne stignu se pravovremeno zaustaviti, dok je zaustavni put vlakova od 700 do 1500 metara, a isti ovisi o brzini kretanja vlaka. Osim toga, vlakovi su sve tiši, pa se njegov dolazak ne čuje.