Koprivnica: Održana radionica roditeljima u OŠ "Đuro Ester"

Photo PU_KK/Vijesti/2014/12/Nisi.sam.Djuro.Ester.4.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U utorak, 2. prosinca, policijski službenici Policijske uprave koprivničko – križevačke održali su predavanje u sklopu projekta „Nisi sam“. Predavanje i radionica održani su  u OŠ „Đuro Ester“ na Vijeću roditelja, prisutno je bilo 20 roditelja i ravnateljica škole.  Tema radionice bila je „Spriječimo elektronično zlostavljanje“. 

Roditeljima su upoznati s podacima do kojih se došlo kroz brojne radionice s njihovom djecom, a koji govore da veliki broj njihove djece nižih razreda osnovnih škola imaju otvorene profile na raznim društvenim mrežama. Baziralo se na najpopularniju društvenu mrežu „Facebook“, a osnovni problem djece je nepoznavanje pravila ponašanja na mrežama i nedostatno znanje vezano uz zaštitu osobnih podataka na istima. 

Visoki postotak djece ne zna gotovo ništa o sigurnosnim postavkama na društvenim mrežama, svoje osobne podatke čine javno dostupnima velikom broju nepoznatih osoba (imena i prezimena, adrese stanovanja, podatke o obitelji, fotografije), dijele međusobno i ne mijenjaju svoje lozinke ili koriste jednostavne i prepoznatljive lozinke, te prihvaćaju prijateljstva njima nepoznatih osoba i time se izlažu riziku zlostavljanja osobama koje imaju loše namjere prema djeci. 

Načelnik Policijske postaje Koprivnica roditelje je upoznao s načinom podešavanja sigurnosnih postavki na društvenim mrežama, načinom postavljanja roditeljske zaštite. 

Također, roditeljima je savjetovano da kroz razgovor sa svojom djecom, pokušaju im  objasniti da ne smiju otvarati „čudne“ mail-ove i poveznice na stranice koje ne poznaju, jer time izlažu računalo i sve osobne podatke zloupotrebljavanima. 

Nadalje, roditelji su upozoreni na kaznena djela „Nedozvoljena uporaba osobnih podataka“ čiji porast je zabilježen na području ove Policijske uprave. Savjetovani su da čuvaju svoje osobne podatke: da nikako iste ne daju putem telefona bez obzira kako se netko predstavlja, da ne sklapaju ugovore ni na koji način ako prije toga dobro ne prouče obveze koje proizlaze iz istih – a što je najvažnije da reagiraju, odnosno prijavljuju policiji sumnju u zloupotrebu svojih podataka. Istima su podijeljene brošure o samozaštitnom ponašanju.