Preventivni projekt "Dan kao san" nagrađen u Bratislavi

Photo PU_KK/Vijesti/2013/10/PLAKAT-B2.300.gif

Foto: Pu koprivničko - križevačka

U Bratislavi, Republika Slovačka, dana 14. i 15. prosinca 2016. godine, Europska mreža za prevenciju kriminaliteta (EUCPN), na natječaju za najbolji preventivni projekt, u konkurenciji 20 država članica Europske unije, proglasila je preventivni projekt „Dan kao san“ 3. najboljim projektom.

Projekt „Dan kao san“ pokrenut je i provodio se na području Policijske uprave koprivničko-križevačke, u razdoblju od 1. listopada 2013. do 1. listopada 2015. godine, provodi se i nadalje, te je Ravnateljstvo policije preporučilo isti kao model preventivnog rada prevencije kriminaliteta na štetu starijih osoba i osoba s kriminalitetom na području cijele Republike Hrvatske.

Svrha projekta je podići stupanj osviještenosti i informiranosti starijih osoba i osoba s invaliditetom kako bi se smanjila vjerojatnost da postanu žrtve kažnjivih radnji, te podigao njihov subjektivni osjećaj sigurnosti i na taj način poboljšala kvaliteta života ciljanih skupina. Također, edukacija i senzibilizacija različitih društvenih skupina na probleme s kojima se svakodnevno susreću starije osobe i osobe s invaliditetom.

Projekt se provodi u suradnji s partnerima: Ravnateljstvo policije, Koprivničko-križevačka županija, Županijsko vijeće za prevenciju kriminaliteta, Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ iz Koprivnice, Klub za starije osobe „Mariška“, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Koprivnica, Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije, gradovi i općine u koprivničko-križevačkoj županiji, mediji, osnovne škole na području Koprivničko-križevačke županije i domovi za starije osobe.

Kroz evaluaciju projekta utvrđeno je da je u odnosu na petogodišnje razdoblje prije početka provedbe, nakon dvije godine došlo do smanjenja broja starijih osoba i osoba s invaliditetom koje su postale žrtve kažnjivih radnji za 17 posto.

Projekt sadrži brojne inovacije i specifične pristupe problematici, te je kao takav i prezentiran, primjećen, nagrađen i sadrži potrebne elemente za implementaciju u rad zemalja Europske Unije.