Održana radionica povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Photo PU_KK/Vijesti/2016/11/radionica.25.11.1.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U petak, 25. studenoga, na prijedlog i u organizaciji Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Koprivnica, policijske službenice Policijske uprave koprivničko-križevačke održale su radionicu za 10 članova i volontera Udruge.

Radionicom pod nazivom „Što ako mi se dogodi?“, a koja je održana u sklopu projekta „Dan kao san“, obilježen je Međunarodni dana borbe protiv nasilja nad ženama. 

Nakon međusobnog upoznavanja, prisutni su upoznati sa projektom „Dan kao san“ koji je namijenjen ranjivim društvenim skupinama – osobama s invaliditetom i osobama starije životne dobi. Jedan od ciljeva projekta je osnaživanje ranjivih društvenih skupina na prijavljivanje kaznenih djela i svakog oblika nasilja, posebno obiteljskog nasilja. Kroz provedbu projekta uočena je velika tamna brojka vezano uz prijavljivanje nasilja u obitelji od strane osoba s invaliditetom, pa je ova radionica uvod u aktivnosti koje će se provoditi u suradnji s udrugama osobama s invaliditetom. 

Radionica je podijeljena u pet cjelina, a kao uvod u raspravu korišteni su video materijali Udruge „Bolje sutra“ iz projekta „Moj izbor je NE nasilju“, a koji su snimljeni prema istinitim životnim pričama članova udruga.

Prikazana je situacija podizanja novaca na bankomatu od strane osobe s invaliditetom u invalidskim kolicima. Zbog nedostupnosti bankomata, osoba je bila prisiljena zatražiti pomoć prolaznika: osoba joj pomogla podići novac, ali nakon toga joj uzima i novac i bankovnu karticu, te se udaljava. 

Uslijedio je video spot gdje se prikazuje prosjačenje ispred gradske tržnice od strane osobe s invaliditetom u invalidskim kolicima koji dovodi osoba koja je prisiljava na prošnju. Kroz spot je vidljiva masa ljudi koja ili ne reagira na prosjačenje ili ostavlja novac misleći da na taj način pomaže žrtvi. 

Kao treća situacija prikazano je nasilje u obitelji u kojem je žrtva osoba s invaliditetom u invalidskim kolicima, počinitelj otac koji dolazi do sina i čini verbalno, fizičko i ekonomsko nasilje nad svojim sinom te majka koja je „pasivni promatrač“ nasilja. 

Tijekom cijele radionice razgovaralo se sa članovima Udruge o situacijama koje su prikazane. Članovi Udruge iskazivali su kako su se osjećali oni gledajući rečene situacije i opisivali kako se osjećaju žrtve krađa, prosjačenja i nasilja. Također, opisivali su slične situacije koje su im poznate, bilo da su se dogodile u njihovom okruženju nekome drugome, bilo njima samima. 

Na kraju radionice članove se pozvalo da reagiraju na protuzakonita ponašanja, upoznalo ih se s vrstama nasilja u obitelji, savjetovalo ih se kako bi trebalo postupiti i kome se obratiti za pomoć te su im podijeljeni preventivni materijali vezano uz samozaštitno ponašanje i materijali Udruge „Hera“ Križevci vezani uz prava žrtava kaznenih djela i prekršaja.