Rezultati pojačanih mjera nadzora prometa

Photo PU_KK/vijesti/2009/12/palica01.jpg

U razdoblju od 8. do 11. rujna na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola.

Foto: Ilustracija

U razdoblju od 8. do 11. rujna na području Policijske uprave koprivničko - križevačke proveden je pojačani nadzor vožnje pod utjecajem alkohola.

Policijski službenici kontrolirali su 482 vozača i vozila te je ukupno utvrđeno 226 prometnih prekršaja, od čega je poradi vožnje pod utjecajem alkohola sankcioniran 31 vozač.

Osim nadzora vozača pod utjecajem alkohola policijski službenici su utvrđivali i druge prekršaje te su tom prilikom utvrdili 74 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja, 12 nekorištenja sigurnosnog pojasa, 10 upravljanja neregistriranim vozilima, sedam upravljanja vozilima kojima je isteklo važenje prometne dozvole, sedam upravljanja prije stjecanja prava, pet nepropisnih pretjecanja, četiri vožnje u zabranjenom smjeru, tri nepoštivanje prednosti prolaska i jedno nekorištenje zaštitne kacige.

U posebnim prostorijama za smještaj do otrježnjenja zadržano je 15 vozača.

Iz prometa je isključeno 40 vozača i 17 vozila, dok je privremeno oduzeto 12 vozačkih dozvola. Utvrđeno je i osam prekršaja iz Zakona o obveznim osiguranjima u prometu i tri iz Zakonu o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u petak, 9. rujna, u 12.40 sati u mjestu Kolarec, gdje je 34 – godišnji vozač upravljao neregistriranim osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 3,46 g/kg. Vozač je zadržan do otrježnjenja, potom uhićen i doveden nadležnom Prekršajnom sudu, gdje je kažnjen kaznom zatvora od 15 dana, nakon čega je predan u zatvor u Bjelovaru.

Poradi počinjenih prekršaja uhićeno šest vozača te su protiv četiri uhićena vozača  provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni kaznama zatvora, kaznama uvjetnog zatvora, novčanim kaznama i zabranama upravljanja vozilima B kategorije.

U činjenju prekršaja u povratu zatečeno je pet vozača.

U vrijeme pojačanog nadzora prometa dogodilo se šest prometnih nesreća, od čega dvije s ozlijeđenim osobama u kojima je jedna osoba zadobila teške a dvije osobe lake tjelesne ozljede.