Oprezno u prometu tijekom vikenda

Photo PU_KK/Vijesti/2014/kapa,palica.bmp

Foto: Ilustracija

Pred nama je vikend u kojem nas očekuju kiša, susnježica i snijeg, odnosno otežani uvjeti za odvijanje cestovnog prometa.
 
Kako će kolnici biti većinom mokri i kliski, te pokriveni snijegom, što će biti posebice izraženo tijekom nedjelje, pozivamo sve sudionike u prometu na oprez.

Ističemo nužnost smanjenja brzina kretanja vozila, kako bi se vozilo moglo pravovremeno zaustaviti ispred zapreke ili iza vozila u slijedu, te povećani razmak, posebice između vozila prilikom vožnje u slijedu.

Prilikom pretjecanja ili obilaženja voditi računa da je prometnica na dovoljnoj udaljenosti slobodna kako bi se ove radnje vozilom u prometu mogle izvršiti na siguran način. Posebno oprezno se uključivati u promet s kolnih ulaza, parkirališnih mjesta i slično vožnjom unatrag.

Na vozače, koji su prilikom večernjih i noćnih izlazaka tijekom vikenda konzumirali alkoholna pića, apeliramo da ne upravljaju vozilima. Preporučamo da se u društvu odredi jedna osoba koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i koja neće konzumirati alkoholna pića, a koja će upravljati vozilom, odnosno da se koriste usluge taxi-službe ili da se kući krene pješice.

Na pješake i vozače bicikala apeliramo da obavezno koriste nogostupe odnosno biciklističke staze i trake. Vozače bicikala podsjećamo na obavezno korištenje reflektirajućih prsluka odnosno reflektirajuće odjeće noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, a pješake na obavezno korištenje izvora svjetlosti ili reflektirajućih materijala.