"Zdrav za 5" - Predavanje u Kalinovcu

Photo PU_KK/Vijesti/2015/03/kalinovac.3.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U sklopu Komponente I. projekta „Zdrav za 5“, u srijedu, 4.ožujka, policijski službenici Ureda načelnika Policijske uprave održali su predavanje za 22 učenika osmog razreda Osnovne škole „Ivan Lacković Croata“ u Kalinovcu. Tema predavanje bila je „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“. 

Učenicima je prezentiran način provedbe i ciljevi projekta „Zdrav za 5“, te rezultati anonimnog anketiranja učenika osmih razreda u školskoj godini 2012./2013. vezano uz problematiku konzumacije alkohola.

Kroz primjere iz medija pokušalo im se objasniti kako sve počinje njihovim eksperimentiranjem i prigodnim konzumiranjem alkohola, što ponekad može dovesti i do ovisnosti. Posljedice konzumacije alkohola očituju se i u činjenju kažnjivih radnji koje uvelike mogu utjecati na njihovu budućnost.

Navedeni su prekršaji s elementima nasilja (narušavanje javnog reda i mira, nasilničko ponašanje u obitelji), prekršaji iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, te kaznena djela oštećenja stvari, nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Vrlo je važno postaviti osobnu granicu kod konzumacije alkohola, obzirom da alkohol utječe na svakog čovjeka drugačije.                      

Jedan dio predavanja posvećen je problematici konzumacije proizvoda koji čine mješavinu bilja natopljenim sintetičkim kanabinoidima od strane mladih i opasnosti koje prijete uslijed konzumacije istih.