Križevci: Edukativno predavanje u sklopu projekta "Zdrav za 5"

Photo PU_KK/Vijesti/2012/12/ZdravZa5.jpg

Foto: Ilsutracija 

U ponedjeljak, 18. i četvrtak, 21. veljače u OŠ „Vladimir Nazor“ u Križevcima, u sklopu projekta „Zdrav za 5“, održane su radionice za 24 učenika 8.b. i 27 učenika 8.c. razreda. 

Radionice na temu „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“ održala je policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave. Na predavanju su bili nazočni i djelatnici škole. 

Na početku predavanja učenici su upoznati s projektom „Zdrav za 5“ koji se provodi na razini cijele Hrvatske, a u kojeg su uključena tri ministarstva: Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Kao uvod u predavanja učenicima je prikazan video uradak „Alcohol social commercial (Know your limit)“, koji prikazuje precjenjivanje vlastitih mogućnosti mlade osobe pod utjecajem alkohola. 

 Učenici su upoznati s ESPAD (European School Survey Project an Alcohol and other Drugs) istraživanjem, koje je provedeno 2011. godine u europskim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj. Istraživanje pokazuje porast pijenja alkohola među mladima, osobito djevojkama.

Prema istraživanju u Hrvatskoj je povećana uporaba alkohola i inhalanata, a prema sva tri pokazatelja uporabe cigarete, alkohola i droga, Hrvatska je iznad Europskog prosjeka.

Nadalje, Hrvatska je na 11. mjestu po pijenju u zadnjih 12 mjeseci, ali je zabrinjavajuće da je po pijenju pet ili više pića zaredom (binge drinking) Hrvatska na 3 mjestu. 

Pod utjecajem alkohola isti su skloni činjenju prekršaja isti su skloni činjenju prekršaja i kaznenih djela (nasilju svih oblika, uništavanju imovine, imovinskim deliktima, te sudjelovanju u prometnim nesrećama). 

Također, prikazani su slučajevi iz medija, te su upoznati s nekim od primjera iz policijske prakse: uništavanje imovine pod utjecajem alkohola, narušavanje javnog reda i mira (tučnjavama pod utjecajem alkohola). 

Učenici su upoznati s odredbama članka 95. Obiteljskog zakona, te im je kroz primjere prikazan tijek postupka spram maloljetnih osoba koje su počinitelji prekršaja pod utjecajem alkohola – privođenja u policiju, na sud, podnošenje optužnih prijedloga, izvješćivanja roditelja, centara za socijalnu skrb.

Upoznati su sa zakonskim odredbama Zakona o trgovini, Zakona u ugostiteljskoj djelatnosti i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.             

S obzirom da učenici sudjeluju u prometu kao pješaci, vozači bicikala, putnici u vozilima, istima je prikazan video uradak „Don“t drink and drive“ - prometna nesreća sa smrtnom posljedicom, te posljedice prometne nesreće u kojoj jedan od putnika nije vezan sigurnosnim pojasom.

Učenicima se kroz primjere pokušalo dati do znanja da samo mala nepažnja može dovesti do tragičnih posljedica za njih i njihovu okolinu. Na samom kraju, učenici su isprobali „pijane naočale“.