Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Photo PU_KK/Vijesti/2014/kapa,palica.bmp

Utvrđena su 102 prometna prekršaja, od čega 32 prekoračenja ograničenja brzina kretanja vozila, 16 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, sedam upravljanja tehnički neispravnim vozilom, sedam nekorištenja sigurnosnih pojaseva, četiri oduzimanja prednosti prolaska, dva nepropisna pretjecanja, dva upravljanja neregistriranim vozilima i dva upravljanja vozilima prije stjecanja prava.

Foto: Ilustracija

Tijekom vikenda, od 10. do 13. siječnja, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježene su dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima je jedna osoba teže, a jedna osoba lakše ozlijeđena, te osam prometnih nesreća s materijalnom štetom. Okolnosti uslijed kojih je došlo do prometnih nesreća bile su neprilagođena brzina (4), nepropisno pretjecanje, nepropisno uključivanje u promet, nepropisno mimoilaženje, vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, umor vozača i nepropisno kretanje kolnikom. Prometnu nesreću s lakše ozlijeđenom osobom i dvije prometne nesreće s materijalnom štetom prouzročili su vozači osobnim automobila pod utjecajem alkohola.

Utvrđena su 102 prometna prekršaja, od čega 32 prekoračenja ograničenja brzina kretanja vozila, 16 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, sedam upravljanja tehnički neispravnim vozilom, sedam nekorištenja sigurnosnih pojaseva,  četiri oduzimanja prednosti prolaska,  dva nepropisna pretjecanja, dva upravljanja neregistriranim vozilima i dva upravljanja vozilima prije stjecanja prava.

Iz daljnjeg sudjelovanja u prometu na cestama isključeno je 18 vozača i devet vozila. Sukladno Zakonu o obveznom osiguranju u prometu sankcionirana su dva prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola u nadzoru prometa utvrđena je u subotu, 11. siječnja, u 23.50 sati u Ulici kralja Tomislava u Križevcima, kada je 45 - godišnji vozač upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,39 g/kg. Vozač je bio smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Najveća brzina kretanja vozila u nadzoru prometa očitana je u  nedjelju, 12. siječnja, u 14.13 sati u Virovskoj ulici u Novigradu Podravskom, kada je vozač upravljao osobnim automobilom brzinom od 108 km/h, iako je dopuštena brzina od 60 km/sat.

Tijekom vikenda pet vozača je bilo smješteno u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a uhićena dva vozača. Protiv jednog vozača bio je proveden žurni prekršajni postupak na Prekršajnom sudu u Koprivnici, u kojem je kažnjen novčanom kaznom od 2 000 kuna, kaznom zatvora od pet dana, uvjetno na šest mjeseci i zabranom upravljanja vozilima A i M kategorije šest mjeseci.


Dobro je podsjetiti

Alkohol je jedan od najčešćih uzročnika stradavanja u prometu

Alkohol nepovoljno utječe na vozačke sposobnosti uslijed čega se povećava mogućnost događanja prometnih nesreća. Stoga, ponovno, savjetujemo svim vozačima da nakon konzumacije alkoholnih pića ne sudjeluju u prometu na cestama.